Подяка, радість, веселощі – День сім’ї в Дерцені

Упорядковані двори в Дерцені, де у городах тягнуться довгі плівкові теплиці, вказують на те, що тут живе роботящий і старанний народ. А натовп, що спішить на вулицях на звуки церковного дзвону – про те, що тут живуть віряни, які шанують день Господа, перестають працювати та йдуть на  службу Божу, щоб подякувати за все: за подаровану силу, за урожай, за благословення,щоб духовно наповненими та ще більш сильними розпочали новий тиждень.

Тиждень тому, як зазвичай, дзвін запрошував на двір парафії й школи, щоб просто неба Господнього благословляти Його, щоб змогли почути Слово Боже й ті, хто рідко ходить або взагалі не ходить до церкви. Уже дванадцятий рік поспіль проводиться День сім’ї, що розпочинається церковною службою, і перед нею молодь реформатської громади заспівала пісню.

„Радуйтеся в Господі завжди!”- звучало у проповіді Мікловша Жуковскі, духовного диякона реформатської церкви. „Не хвилюйтеся ні про що, а молитвою, проханням і подякою ставте свої запити перед Господом, і Господь у мирі, що перевершує все розуміння, збереже ваші серця і думки в Ісусі Христі.” Це заохочення сьогодні дуже потрібне людям. Коли всі спостерігають за новинами, за тим, що сталося у Мукачеві (де за день до цього сталася стрілянина), тривога від повісток, страх війни переповнюють занепокоєнням.

«Боже Слово закликає: ні про що не хвилюйся! Занепокоєння, тривога, недовіра – невірність перед Богом», — сказав проповідник. «Хто вірить, у того в серці спокій, з Богом немає неможливого, Він зможе звільнити. Протиотрутою тривогам є віра. Занепокоєна людина не може радіти. Потрібно побачити щоденні маленькі радості, подякувати за все, і за маленькі справи, і за те, що можемо ходити, жити, пити та ін., не під час випробувань і хвороби дізнаватися, яким великим скарбом є це все… З подякою ставмо свої прохання до Бога, шукаймо з Ним зв’язок. Цей зв’язок починається з молитви. Після молитви настане мир у серці, Бог подарує спокій» — вчив  нас диякон.

Про те, як це є насправді, нам засвідчив Володимир Петрушинець, завідуючий господарством Мараморош-Угочанського церковного округу, який у важкій хворобі відчув, що з Богом немає неможливого, що і сьогодні стаються дива, що з вірою сказані молитви мають силу: вилікувався з останньої стадії раку, на сьогодні ускладнення немає.

«Живіть із подякою!- закликав проповідник разом зі свідком цієї події. – Нам є за що дякувати! Жителі Дерцена дякують і за цей гарний день, і за те, що можуть бути разом, що після спільної молитви й проспіваних подяк зможуть разом розважатися, говорити та радіти своїм дітям і онукам, які тут виступали».

Цього року на день подяки організатори підготували багату програму. Діти, які навчаються вірі у церкві, розважали публіку піснями й веселими виступами. Гурт „Альманах” виступив із віршами під музичний супровід. Всі гарно потішились на родинних конкурсах. Завдяки місцевим пожежникам, зацікавлені мали можливість випробувати себе у ролі „вогняних лицарів”. Багато гарних подарунків – у тому числі три телевізори – знайшли своїх власників на розіграші. Перед кухнею Табіта покупці змогли поласувати морозивом і скуштувати тістечка, спечені напередодні ввечері молодими людьми, щоб із коштів, які надійшли, поповнити  організовану подію. Брати Матий і цього разу приготували смачний бограч, якого вистачило всім на спільному обіді.

Одним словом, жителям Дерцена й цього разу вдалося організувати прекрасний спільно проведений день!

 Ержебет Ковач